tirsdag 24. mars 2015

PARTIELL SOLFORMØRKELSE 20.MARS 2015                                                                                   
 Foto: Trond Hugo HermansenVi møtte på astrobrakka på Møvig fra klokken 08.00. Været var heller trist, helt skyet og lett regn. Om lag kl 09.00 lettet skydekket, og vi kunne skimte blå himmel. Ikke lenge etter kom de første solstrålene gjennom vinduet, og vi kunne laste opp foreningens 12 tommer dobson og 70 m.m prismekikkert – begge med solfilter.    

Vi hadde avertert både på vår facebokside og hjemmeside. Formannen var intervjuet både av NRK Sørlandsendinga  og av Fædrelandsvennen, og begge media hadde lagt ut sak om solformørkelsen på deres nettsider.

Vi dro  opp til plassen vår på Kanonmuseet der vi har panoramautsikt over horisonten fra nord til vest. Om lag klokken 10 ble det meldt at man kunne se at formørkelsen var i gang. Skydekket var så tett at det var umulig å benytte solformørkelsesbriller for å se noe, men samtidig så lett at solen skinte igjennom.  Noen fotografer hadde med seg ND filter og flere tok sjangs på å betrakte solen i korte glimt gjennom skyen – dog uten bruk av optikk. Vi benyttet derfor ikke våre teleskop med solfilter for observasjon.
En kikkert som projiserte solen på en papp-plate var en enkel innretning som gjorde at flere kunne ta del i det som foregikk.
  
                                                                             Foto: Trond Hugo Hermansen
Det gikk fint å fotografere uten solfilter- men måtte benytte live-view for å stille inn kamera.
Under den maksimale delen av formørkelsen merket man at lyset ble mer sølvaktig. Vinden løyet.  Et medbrakt termometer målte laveste temperatur ca 15 min etter formørkelsen til 5.7 grader. Da hadde temperaturen falt fra 11 grader like etter at termometeret ble tatt ut av bilen. En stund etter at formørkelsen var over steg temperaturen igjen til 7.3 grader.
Det ble også observert at lyset skiftet farge fra sølvaktig blått til et varmere og rødere skjær etter formørkelsen.
Totalt 21 personer hadde møtt frem på Kanonmuseet på Møvig for å oppleve solformørkelsen sammen med oss i AiA.

 Foto: Trond Hugo Hermansen
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Upassende kommentarer og "reklamelinker" til innhold som ikke har relevanse til Astronomi vil umiddelbart bli slettet av webmaster !

All comments not related to astronomy and advertising links will be deleted
by the webmaster !