tirsdag 31. juli 2018Måneformørkelsen 27.07.2018


Av Øyvind Tobiassen

Den 27.07.2018 var det måneformørkelse. I den anledning møtte flere av Astronomiforeningens medlemmer opp ved kanonmuseet på Møvik for å observere og ta bilder. Da horisonten over Skagerak var disig ble ikke månen synlig før halvannen time etter at månen kom over horisonten. Vi fikk allikevel tatt mange flotte bilder av formørkelsen.


Øyvind Tobiassen streamet måneformørkelsen og la opptakene ut på Facebook.


Her følger noe av de bilder som ble tatt.


Kai Stokkeland: 
Dette tok jeg på Bortelid ca 23.16.  
iPhone 6 som jeg holdt bak en 7x50 prismekikkert.  Skikkelig uprofesjonelt, men jeg synes bildet ble artig likevel


Tarald Peersen:

Sender et bilde, månen sett fra Andøya. Fikk ikke tatt bilder av totalen, var overskyet


Ragnar Kalleberg: Fire bilder.

Ragnar Kalleberg la også ut videoer på youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=rB0nUySGc8M  (1) Måneformørkelsen 27/7-2018 tatt fra Møvik i Kristiansand. Videoen starter 23:20:50 norsk sommertid. Månen ble synlig først en og en halv time etter at den kom over horisonten. Månen var mørk, og horisonten var disig.
https://www.youtube.com/watch?v=BbBSvbV5NeQ  (2) Fra måneformørkelsen 27/7-2017, tatt fra Møvik i Kristiansand. Videoen starter 23:31:26 norsk sommertid

Geir T. Ugland: To bilder

Hei! Disse to bildene tok jeg med min Samsung Galaxy S8+ gjennom okularet på to teleskoper tilhørende Trygve Hanssen og hans sønn Sebastian. Litt uskarpt, men moro. Det er ikke brukt noen form for filter eller etterbehandling.

Arne Martin Kristiansen:
Kamera : Pentax K-1
Teleskop: Willams Optics Megrez 80 II Semi apo
ISO 500
Eksponeringstid 1/2 sekund
 Rett ut av kamera og kun croppet litt på størrelsenØyvind Tobiassen:
Meg med utstyret som jeg streamet med.

Her er streamingene, streamingen som begynner kl. 21.49 viser stort sett bare bare horisonten over Møvik, Flekkerøya og Skagerak. De to neste viser formørkelsen.

Fra kl. 21.49:

Fra kl. 23.14:

Fra kl. 23.23:


Terje Lindstrøm:

Litt seint ute men tross alt ferietid.  Har samlet en del bilder av månen. Har ikke brukt timesvis på å lage bildet, så "månene" er av litt ulik størrelsen.


Trond Hugo Hermansen: To bilder
Måneformørkelsen kl 22.15 27. juli 2018 fra Lysekil


Her er formørkelsen fotografert kl 22.41 fra Lysekil, Sverige. Kamera Panasonic Lumix DMC FZ200, 1 sek exp f 2,8, iso 200, zoom tilsvarer 644 mm


Per Kristian Olsen:

Et bilde tatt av Per Kristian Olsen der vi kan se Arne Martin Kristiansen med caps, Terje Lindstrøm med Newtonian, Michael Svaba bøyd foran 12'' dobsonian og Rune Moen i lys blå t-skjorte. Resten av de frammøtte kan jeg ikke navnene på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Upassende kommentarer og "reklamelinker" til innhold som ikke har relevanse til Astronomi vil umiddelbart bli slettet av webmaster !

All comments not related to astronomy and advertising links will be deleted
by the webmaster !